Airsoft este un joc sportiv in care jucatorii simuleaza un conflict sau efectueaza anumite misiuni, cu ajutorul unor replici ale armelor reale ce lanseaza proiectile sferice non-metalice, utilizand echipamente specifice si tactici militare reale.

La jocul de airsoft se folosesc bile din material plastic ca munitie, avand o masa intre 0.20g si 0.43g.

Pentru multi jucatori airsoftul reprezinta mai mult decat un hobby este o dorinta de aventura manifestata intr-un joc ce nu cunoaste limite in materie de arme airsoft si scenarii cu tenta militara.

Istorie

Airsoft-ul ii are originea la sfarsitul anilor ’50 in Asia de Est, in special Japonia, acolo unde armele de foc erau foarte dificil sau chiar imposibil de obtinut din cauza legilor locale, de aceea armele de airsoft au aparut ca alternativa legala a celor reale. Jocul este insa foarte popular in aceasta zona iar marii producatori de echipamente vin tot din aceste tari. Jocul s-a dezvoltat treptat la inceputul anilor ’70 in America ca o alternativa la paintball si la armele care foloseau vopsea pentru astfel de activitati.

Descriere generala

Replicile de airsoft sunt, de obicei, copii fidele ale modelelor de arme reale (AK, M4, MP7, Glock, etc.) de unde si denumirea de ”replica de airsoft”. Dupa sistemul de propulsie al proiectilelor, exista 3 mari categorii de replicit de airsoft:

  • replici cu propulsie electrica la care un motor electric pune in miscare un piston cu arc (AEG sau Automatic Electric Gun);
  • replici pe baza de gaz ( CO2 sau alt tip de gaz comprimat );
  • replici cu actionare manuala la care un piston cu arc este tensionat manual de catre utilizator (Springers sau Bolt Action).

Munitia replicilor de airsoft este reprezentata de bile non-metalice din plastic ABS in general, dar mai pot fi si din material biodegradabil, teflon, sticla, cu vopsea, explozive, etc.

Jocurile de airsoft variaza foarte mult in scenariu si modul de aplicare depinzand de locatie, de numarul participantilor si de posibilitatile economice, dar in general variaza de la jocuri mici tip skirmish, la simulari militare complexe pana la reconstituiri istorice. La aceste evenimente jucatorii deseori asezoneaza replicile de airsoft cu echipament real si tactici militare similare sau identice cu cele folosite de fortele armate.

Moduri de joc: CQB, WOODLAND, URBAN.

CQB(Close Quarters Battle). Se joaca in interiorul cladirilor, cu replici a caror putere sa fie limitata, deoarece se joaca la distante mici.
Woodland se joaca in spatii deschise – paduri, munti, campuri, dealuri – cu aplicarea strategiilor militare.
Urban este un amestec de cqb cu woodland, se joaca in interiorul si exteriorul cladirilor.